ייפוי כוח מתמשך

חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות כולל היום שלושה הסדרים משפטיים עיקריים שנועדו לתת לאדם שאינו מסוגל לנהל את ענייניו סיוע ותמיכה באמצעות גורם ממונה שיסייע לו:

  1. ייפוי כוח מתמשך.
  2. אפוטרופסות.
  3. תמיכה בקבלת החלטות.

 

ייפוי הכוח המתמשך הנו מסמך משפטי שמאפשר לאדם לתכנן את צרכיו בעתיד, אם חלילה יגיע למצב שבו הוא יותר לא יוכל לדאוג לענייניו, כאשר יש לו את היכולת לבחור ולקבל החלטות, זאת בניגוד למינוי אפוטרופסות שם יכולתו של האדם לתכנן את צרכיו העתידיים מראש מוגבלת. 

חשוב מאוד לא להתבלבל. ייפוי כוח מתמשך איננו ייפוי כוח שניתן לפי חוק השליחות. בעוד שייפוי הכוח המתמשך אמור להיכנס לתוקף כאשר האדם אינו מסוגל יותר לדאוג לענייניו, ייפוי הכוח שניתן לפי חוק השליחות בטל באותו מועד.

העניינים שלגביהם ניתן ייפוי הכוח:

לפני החתימה על ייפוי הכוח המתמשך צריך מה להחליט יהיה ההיקף שלו, כאשר באפשרות הממנה להתייחס למינוי ממונה (ניתן למנות אף מספר בני אדם) בשלושה עניינים עיקריים:

לעניינים רכושיים

מינוי לקבל החלטות בנוגע לנכסיו והתחייבויותיו של הממנה, לרבות ניהול חשבונות הבנק .

לעניינים רפואיים

 מינוי לטיפול בעניינים בריאותיים , לרבות טיפולים רפואיים שוטפים, מעקב רציף, ומתן הסכמה לטובת טיפול רפואי מסוים אם חלילה תזדקק לו. בעניין אשפוז או טיפול פסיכיאטרי נדרשת הסכמה מיוחדת.

לעניינים אישיים

מינוי לטפל בעניינם שקשורים לרווחתו של הממנה, ולאורח החיים שירצה לקיים, כגון רישום לחוגים, פעילות דתי ותרבותית (כגון הליכה לבית כנסת, להצגות וכדו'), מזון מיוחד, ביגוד, טיפולים קוסמטיים , ומקום מגורים (מגורים בדיור מוגן או בבית בעזרת מטפל/ת).

מיופה הכוח חייב לתת כמובן את הסכמתו למינוי ולפעול בהתאם להנחיות וההוראות שניתנו בייפוי הכוח המתמשך.

כניסה לתוקף של ייפוי כוח מתמשך:

ייפוי כוח מתמשך ייכנס לתוקף כאשר הממנה יחדל להבין בדבר שלטובתו ניתן ייפוי הכוח המתמשך או בהתקיים תנאי מסוים שנקבע בייפוי הכוח לצורך כניסתו לתוקף. 

על מנת שייפוי כוח מתמשך יופעל יש לפנות לאפוטרופוס הכללי, להצהיר על כך שהתקיימו התנאים לכניסה לתוקף ולקבל אישור כניסה לתוקף. ללא אישור זה , לא ניתן יהיה להשתמש בייפוי הכוח כייפוי כוח מתמשך.

חשוב לציין, כי ניתן לקבוע בייפוי הכוח מועד כניסה לתוקף אך כאשר מגיע אותו מועד, ייפוי הכוח ישמש כייפוי כוח רגיל בלבד (כמו ייפוי כוח לפי חוק השליחות) ולא כייפוי כוח מתמשך.

עם כניסתו לתוקף של ייפוי כוח מתמשך, יוכל הממונה לפנות באמצעותו למוסדות ולגופים הנדרשים כדי לדאוג לענייניו של הממנה בהתאם לסמכויות השונות שניתנו לו.

עריכת ייפוי כוח מתמשך:

יפוי הכוח המתמשך ייערך באמצעות עורך דין שעבר הכשרה מיוחדת וקיבל הסמכה מהאפוטרופוס הכללי. 

עורך הדין נדרש להיפגש עם הממנה ועם הממונה כדי לברר את הצרכים המיוחדים והרצונות של הממנה ולהתאים את לך את ייפוי הכוח המתמשך המתאים ביותר, כך שכאשר ייכנס לתוקף יוכל לתת מענה מלא לצרכים השונים.

חשוב מאוד לשתף את עורך הדין בכל העניינים המיוחדים, הצרכים והחששות וככל שיהיו עניינים מסוימים שהממנה ירצה להחריג יש לציין זאת.

עריכת ייפוי כוח מתמשך באמצעות עורך דין מנוסה תאפשר לממנה ולממונה לדאוג לצרכיו של הממנה באופן שוטף ותקין בתקופה שבה בני המשפחה מתמודדים לא רק עם צרכיו המיוחדים של הממנה, אלא גם מבקשים להמשיך ולנהל את שגרת חייהם כך שיצטרכו להתמודד עם כמה שפחות בעיות בירוקרטיות.  

לאחר עריכת ייפוי הכוח המתמשך חובה להפקידו באופן מקוון אצל האפוטרופוס הכללי ולקבל אישור הפקדה לפיו ייפוי הכוח המתמשך הופקד כדין.

עורכי הדין שמואל רוזנר ושרי שמחיוף הנם עורכי דין וותיקים ומנוסים בתחום זה. עורך דין שמואל רוזנר היה שותף פעיל בדיונים שהתקיימו לגיבוש האמנה הוולונטרית בין האפוטרופוס הכללי, בנק ישראל ואיגוד הבנקים ומקיים התייעצויות שוטפות בעניין זה עם עורכי הדין באפוטרופוס הכללי.

נשמח לעמוד לשירותכם

AAA06488

עו"ד ניר כהן

AAA06767

עו"ד שמואל רוזנר

AAA07021

עו"ד שמעון בר-עם

AAA06974

ד"ר נטליה סחרוב עו"ד

AAA06729

עו"ד שרי שמחיוף